Ciasto na każdą okazję

Ciasto na każdą okazję

Zdjęcie - Ciasto na kazda okazje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Juz po Swietach i jak co roku minely zbyt szybko.
Tym razem nie poczulam nawet ich prawdziwej atmosfery, ale nic dziwnego skoro za oknem jesien, zamiast sniegu pada deszcz, a na termometrach ciagle powyzej zera.
W tym roku w kuchni przed Swietami nie bylo wielkiego szalu, a o dziwo i tak zostalo sie sporo jedzenia. Na szczescie upieklam tylko jedno ciasto i pierniczki. Tych ostatnich zdecydowanie zabraklo, za rok mam przykaz zrobic podwojna porcje. Ciasto zaś jest z tych, które mogą poleżeć, więc leży i każdego dnia znika po malym kawałeczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis?

Zdjęcie - Ciasto na kazda okazje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brownies z orzechami

skladniki:
120g czekolady gorzkiej
120g masla
4 jajka
300g cukru
150g maki
szczypta soli
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
80g orzechow wloskich

do dekoracji
100g gorzkiej czekolady
kilka orzechow wloskich

wykonanie:
Czekolade polamana na kawalki wraz z maslem topimy w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy.
Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne.

Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada i orzechami.
Smacznego!

Kategorie przepisów