Ciasto morelowo-migdałowe na maślance

Ciasto morelowo-migdałowe na  maślance

 Zdjęcie - Ciasto morelowo-migdałowe na  maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

175 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

150 g drobno mielonych migdałów

200 g cukru

szczypta soli

140 ml maślanki

3 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

skórka starta z 1 cytryny

8 dojrzałych moreli

2-4 łyżeczki płynnego miodu

50 g płatków migdałów

W dużej misce wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki (migdały, mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier) a następnie dodałam masło, ekstrakt wanilii i wymieszałam. Stopniowo dodałam maślankę wymieszaną z jajkami oraz skórkę z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszałam na gładką masę.

Gotowe ciasto wylałam do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu poukładałam ćwiartki moreli - skórka do dołu. Całość polałam 2-4 łyżkami miodu i posypałam płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 45 minut.

Kolejne pyszne, proste ciasto.

Zdjęcie - Ciasto morelowo-migdałowe na  maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto morelowo-migdałowe na  maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów