Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

Mniam, mniam, mniam! Ciasto mleczna kanapka to kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą i oblany czekoladową polewą. Pyszne ciasto, które w smaku ma przypominać popularny baton, ale moim zdaniem jest o wiele lepsze! Uwielbiają je dzieci i dorośli. Należy je przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyciągać, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.


Zdjęcie - Ciasto mleczna kanapka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTO MLECZNA KANAPKA

Biszkopt :
5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
175 g drobnego cukru
30 g kakao
90 g mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka

Krem :
125 ml mleka 2%
100 g drobnego cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mleka w proszku (niebieskie, niegranulowane!)

Polewa czekoladowa :
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła


Jak zrobić ciasto mleczna kanapka :
Biszkopt : do małej miski przesiać przez sito mąkę i kakao. Jajka i cukier umieścić w dużej misce, ubijać na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 10 min.). Dodać sok z cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Dodać olej i mleko, krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać mąkę z kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarze 25x30 cm), wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić. Po upływie kwadransa wyciągnąć z foremki i odstawić do wystygnięcia.

Krem : mleko wlać do małego garnuszka, dodać cukier, zagotować często mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Masło umieścić w misce, ubijać mikserem przez kilka minut aż zrobi się jasne i kremowe. Następnie ciągle miksując powoli wlewać ostudzone mleko z cukrem. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować. Stopniowo dodawać po 1-2 łyżki mleka w proszku, po każdym dodaniu zmiksować.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część biszkoptu przełożyć z powrotem do blaszki. Wysmarować równomiernie kremem, następni przykryć górna częścią biszkoptu. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyciągnąć i przygotować polewę : czekoladę połamać na kostki, masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Dodać czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita gładka masa. Gotową polewą polać ciasto. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyciągnąć, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Kategorie przepisów