Ciasto migdałowo-cytrynowe

Ciasto migdałowo-cytrynowe
Zdjęcie - Ciasto migdałowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 65
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Jest to typowe ciasto ucierane, jednak dzięki migdałom smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo orzeźwia je sok z cytryny. Chrupiące, aromatyczne, bardzo smaczne ciasto. Polecam migdałowym miłośnikom i nie tylko.

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Masło utrzeć z cukrem pudrem aż powstanie biała masa, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Dodać migdały oraz mąkę z proszkiem,  sok z cytryny oraz skórkę, delikatnie wymieszać. Foremkę keksową o wymiarach 14/37 cm  wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć ciasto, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto migdałowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów