Ciasto marchewkowo-piernikowe

Ciasto marchewkowo-piernikowe
Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowo-piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
na polewę:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.


Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


W garnuszku umieszczamy składniki polewy. Podgrzewamy je do momentu, aż cukier się rozpuści. Polewamy nią wystudzone ciasto.


Porada:

Doskonałym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto się upiekło jest nakłucie go wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z ciasta wykałaczka będzie sucha, ciasto jest gotowe.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów