Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem

Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem

Chodziło za mną coś słodkiego, więc koniecznie musiałam upiec ciasto. Właśnie siedzę i jem jego kawałek. Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na zimowy wieczór!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marchewka i kokos sprawiają, że ciasto jest dość ciężkie i wilgotne (dodatek oliwy i whiskey!), dla mnie- doskonałe!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem

Agata, 13 stycznia 2014

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę (np. do babki) nasmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.

Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i goździkami.

Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, połącz z kokosem i migdałami.

W dużej misce oba rodzaje cukru wymieszaj (np. silikonową szpatułką) z oliwą, jajkami i whiskey. Do masy dodawaj stopniowo (w 3 partiach) mąkę oraz marchew, mieszając po każdej partii dodanych składników. Odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie przełóż do foremki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.

Kategorie przepisów