Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe to połączenie doskonałe. Aromatyczne ciasto z dodatkiem delikatnego kremu i pysznej polewy. 

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową – kompozycja smakowa, która zawsze się sprawdza i pozwala na przemycenie do jadłospisu sporej ilości witamin.

Przepis na ciasto marchewkowe to kolejny już wpis z dodatkiem działkowych jabłek, które w tym roku obrodziły w bardzo dużej ilości.

Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na  apple curd, sposób na szarlotkę doskonałą i przepyszne racuchy drożdżowe.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. startej marchewki
Składniki na krem jabłkowy:
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżek musu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę bananową:
  • 500 ml soku bananowego
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta kurkumy

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie ciasta:

Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie). Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.

Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180’C przez 40 min. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.

Przygotowanie polewy:

Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.)

Ciasto marchewkowe polewamy przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja: Mała Cukierenka

Kategorie przepisów