Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami

Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 320 g mąki
  • 300g cukru trzcinowego
  • 300 g marchewek startych na tarce
  • 300 g jabłek startych na tarce (mogą być ze skórką)
  • 215 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 150-200 g uprażonych orzechów
  • 100 ml maślanki
  • 4 jaja
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie

Blachę 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.


Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wymieszać z cukrem i solą. W drugiej misce rozmieszać jajka z Kujawskim 3 ziarna i maślanką.

Orzechy grubo posiekać.


Do suchych składników dodać składniki mokre, marchewkę, jabłka i orzechy. Szybko wymieszać, aż mąka przestanie być widoczna.


Przełożyć do formy, wyrównać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 min. (do tzw. „suchego patyczka”). Przestudzić przez 10 min. w formie, następnie przełożyć na kratkę. Odstawić do całkowitego przestudzenia.


Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.


Porada:

Ciasto będzie jeszcze zdrowsze, jeżeli zamiast białej mąki pszennej użyjemy mąki pełnoziarnistej.


Połączenie marchewki i jabłka w cieście nadaje mu niezwykłej wilgotności, która podkreśla aromaty dodanych przypraw. Istnieje także teoria, że ciasta z dodatkiem warzyw są zdrowsze od tych „zwykłych”. Idąc tym tropem zdrowy olej Kujawski 3 ziarna, bogaty w kwasy Omega-3 oraz witaminy E i K, jest oczywistym wyborem. Gdy dodamy jeszcze orzechy, powstanie idealne ciasto marchewkowe.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów