Ciasto makowo - jabłkowe

Ciasto makowo - jabłkowe
Zdjęcie - Ciasto makowo - jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto makowo - jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma
  • 400 g cukru pudru
na polewę:
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody
Przygotowanie Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – po tym czasie odsączyć z wody i zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.


Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.


Ciasto wylać na blachę o rozmiarze 30 na 40 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.


Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.


Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów