Ciasto "Leśny mech"

Ciasto "Leśny mech"

Pewnie wszystkim jest już znane zielone ciasto ze szpinakiem o wdzięcznej nazwie "Leśny mech". Sama piekłam je kilkukrotnie, ale jakoś nigdy nie było okazji by wrzucić tu przepis, więc to teraz czynię, bo ciasto jest pyszne i jeśli jeszcze ktoś nie próbował to zachęcam :)

Zdjęcie - Ciasto "Leśny mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 320 ml cukru
  • 320 ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego)
Krem:
  • ok. 200 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo:
  • pestki granatu

Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Nie przestając miksować cienką strużką wlać olej. Następnie 3 łyżki masy jajecznej przełożyć do szpinaku, a do pozostałej dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i szybko zmiksować na najniższych obrotach.
Szpinak wraz z dolaną masą jajeczną zblendować na mus, dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić.
Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix.
Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie schładzać minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Zdjęcie - Ciasto "Leśny mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów