Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe
Kruchy spód na to jabłuszka i gruszki z odrobiną cynamonu . Na wierzch starte kruche ciasto i dużo cukru pudru. Pycha na zimowy wieczór.

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

składniki
1kg jabłek
1 kg gruszek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
4 żółtka

Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , jeden cukier waniliowy ,lekko mieszamy. Dodajemy pokrojone masło 200g . Siekamy nożem. Dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru. siekamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto przecinamy na pół. Chłodzimy ok 30 min . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7 min. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Jabłka i gruszki ścieramy na tarce dodajemy odrobiną cynamonu. Wkładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta zacieramy na tarce duże oczka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Zdjęcie - Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów