Ciasto kokosowo-maślankowe

Ciasto kokosowo-maślankowe

Zdjęcie - CIASTO KOKOSOWO-MAŚLANKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedyś już piekłam podobne ciasto , ale akurat miałam do wykorzystania maślankę , więc postanowiłam wypróbować tym razem przepis z bloga "Słodkie pogawędki" (zresztą na ciasta kokosowe to mnie specjalnie nie trzeba namawiać i już mam na oku następne ;-) Proste do zrobienia i bardzo smaczne - ach , ta zapieczona na wierzchu kokosowa skorupka...

Zdjęcie - CIASTO KOKOSOWO-MAŚLANKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 200 g cukru
- 500 g mąki
- 1 mały proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
- 3 jajka
- 1 szkl. maślanki (jeśli jest gęsta dodać jeszcze 1/3 szkl.)
- 2 łyżki oleju
- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)

Ponadto:
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru

Jajka ubić z cukrem (200 g) na puszystą masę. Dodać olej , maślankę , a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę (20 x 30 cm), wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem (100 g). Piec ok. 35 minut w temp. 180 st.C (sprawdzić patyczkiem).

Polewa:
- 80 g masła
- 100 ml mleka

Masło rozpuścić w mleku i podgrzać do dość wysokiej temperatury.
Upieczone , ale jeszcze gorące ciasto polać gorącą polewą , pozostawić do wystygnięcia.

Uwagi:
Przed polaniem ciasto można ponakłuwać cienkim patyczkiem , wtedy polewa łatwiej wsiąknie.

Zdjęcie - CIASTO KOKOSOWO-MAŚLANKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów