Ciasto klementynkowe (Clementine cake)

Ciasto klementynkowe                    (Clementine cake)

Ten przepis “chodził” za mną już od jakiegoś czasu , ale ciągle nie mogłam się zdecydować. Krążyły różne opinie na jego temat i choć w większości pozytywne , to jednak z pewną nieśmiałością kupowałam potrzebne do tego ciasta składniki. W końcu sama musiałam przekonać się i żałuję… że tak późno ;-) To ciasto jest rewelacyjne ! - wilgotne w środku i niezwykle aromatyczne , zdecydowanie w moim guście (i nie tylko moim). Podziękowania autorce przepisu - Nigelli Lawson :-)

Składniki:

- 4 duże mandarynki “klementynki” (ewentualnie 3 pomarańcze)
- 6 jajek
- 250 g mielonych migdałów

- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mandarynki (całe ze skórką) gotować w garnku przez 2 godziny. Odsączyć , ostudzić , a następnie zmiksować w całości. Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy - ciasto powinno być dosyć rzadkie. Tortownicę posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ci

asto. Piec ok. godziny w temp. 180- 200° C. Jeśli za mocno rumieni się , a w środku jest nadal surowe - przykryć folią aluminiową.

Uwagi: Skórki mandarynek są lekko gorzkie (przynajmniej u mnie takie były) , więc po ugotowaniu po prostu je wyrzuciłam (zostawiłam tylko na jednej mandarynce ). Ciasto i tak wyszło bardzo aromatyczne , a przynajmniej nie było czuć posmaku goryczy.

Kategorie przepisów