Ciasto kawowe z gruszką

Ciasto kawowe z gruszką

Bardzo proste ciasto czekoladowe, z nutką kawową i połówkami gruszek.

Możemy tutaj gruszki zastąpić jabłkiem czy nawet brzoskwinią.

A nawet jeśli nie mamy żadnych owoców to ciasto można przełożyć jakimkolwiek dżemem.

Jeśli miałabyś ochotę na ciasto bardzo czekoladowe i bardzo proste w wykonaniu, to pod tym linkiem jest przepis.

Zdjęcie - Ciasto kawowe z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto kawowe z gruszką

Forma: okrągłą o średnicy 23 cm

Składniki:

2 spore gruszki, obrane, przekrojone wpół (lub po prostu pokrojone w kawałki) 

200 g mąki pszennej

200 g cukru

3 jajka

250 ml mleka

3 łyżki miodu

2 łyżki kakao

100 g masła

1 1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulki) 

cukier puder- do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 C i wyłóż papierem okrągłą formę.
  2. W większej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao oraz miód. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dolewamy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Przelewamy mieszankę do miski z mąką, wsypujemy kawę i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną.
  4. Wylewamy masę do przygotowanej formy i układamy na wierzchu połówki gruszek.
  5. Pieczemy około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Zdjęcie - Ciasto kawowe z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto kawowe z gruszką

Zdjęcie - Ciasto kawowe z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto kawowe z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto kawowe z gruszką

Kategorie przepisów