Ciasto kawą polane

Ciasto kawą polane


....albo murzynek z kawową nutą... albo tureckie ciasto kawowe.
Jak zwał tak zwał. Ważne, że smaczne i cudownie! pachnie.
Z tych prostych, wilgotnych, puszystych i sprężystych.


Zdjęcie - Ciasto kawą polane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
lekko zmodyfikowana wersja Turk kahveli islak kek z Bir Tutam Kekik
Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao (polecam ciemne, o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki (niepełne)
Na polewę:
  • 1 szklank1 mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy po turecku [u mnie 2 łyżki kawy rozpuszczalnej]
  • łyżka margaryny lub masła


Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki - mąkę, cukier zwykły i wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej mokre - mleko, jajka i olej - najlepiej użyć miksera.Mokre wlać do suchych i połączyć mikserem.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 23x23 cm) i piec w 180 stopniach do suchego patyczka (u mnie zajęło to aż godzinę, ale myślę, że "normalnym" piekarnikom zajmie około 30-40 minut). Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawić do przestudzenia
Na ciasto wylać polewę. Można to zrobić w dwóch partiach aby ciasto pochłonęło ją w miarę równomiernie. W zasadzie ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale polecam odczekać godzinę czy dwie aż polewa ładnie wsiąknie.

Zdjęcie - Ciasto kawą polane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

P.S. W niektórych miejscach polewa wsiąka głębiej do środka ciasta, co sprawia, że jeszcze mocniej przechodzi ono kawowym posmakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.


TURCJA

Kategorie przepisów