Ciasto jagodowe na zimno

Ciasto jagodowe na zimno

Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany.

Zdjęcie - Ciasto jagodowe na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
na ok 20 porcji

  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku owoce leśne
  • ok. 200-300g jagód
  • dżem jagodowy (niekoniecznie)
  • biszkopty


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia.
Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj.

Blachę o wymiarach 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całkowicie się zetnie.
Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami.
Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.


Zdjęcie - Ciasto jagodowe na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów