Ciasto jabłkowo-karmelowe

Ciasto  jabłkowo-karmelowe

Caramel apple loaf cake - to chyba najprostszy sposób na jabłka i karmel.

Smaczne, szybkie i proste. Czegóż chcieć więcej od ciasta?

Zdjęcie - Ciasto  jabłkowo-karmelowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto  jabłkowo-karmelowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  jabłkowo-karmelowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

175 g masła w temperaturze pokojowej

175 cukru trzcinowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego - dałam dwie

2 jajka

230 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

4 łyżki gęstego jogurtu greckiego, ale może być tez gęsta śmietana

2 jabłka - obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

Polewa:

50 g cukierków toffi - można użyć gotowej masy krówkowej z puszki, ale trzeba ją lekko podgrzać, żeby było łatwiej rozsmarować na cieście

2 łyżki śmietanki

garść włoskich orzechów posiekanych do ozdoby - ja użyłam orzechów pekan, bo takie miałam w domu

Na początek utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz cynamon. Do masy dodałam jogurt i ekstrakt - wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec dorzuciłam jabłko i wszystko delikatnie wymieszałam.

Masę przelałam do dużej, wysmarowanej masłem formy - podłużnej. Wygładziłam na wierzchu.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około półtorej godziny. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy - nie jest oblepiony ciastem.

Teraz trzeba zająć się masą - w garnku stopić cukierki z dodatkiem śmietanki - trzeba cały czas mieszać inaczej wszystko przyklei się błyskawicznie do dna i przypali. W przypadku masy krówkowej wystarczy ją podgrzać - włożyć otwartą puszkę do garnka z gorącą wodą. Trzymać w niej tak długo aż masa będzie łatwa do rozsmarowania na cieście.

Na przestudzone ciasto wylałam masę karmelową a na niej ułożyłam orzechy - całość odstawiłam do przestygnięcia.

No i generalnie to tyle. Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.co.uk

Kategorie przepisów