Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

                     Ostatnio dostałam sporą ilość pysznych jabłek, więc postanowiłam zrobić z nimi ciasto. Ciasto z jabłkami jest zawsze pyszne, czy to jesienią, czy wiosną. Koniecznie musi być z cynamonem, to u mnie po prostu obowiązkowe, bo jak nie raz wspominałam, kocham to połączenie. Zrobiłam tym razem ciasto, na które przepis podesłała mi Atinka, ciasto z pastą marcepanową. Nie miałam jej dużo, więc dałam tylko tyle, ile znalazłam w szafce. Ciacho wyszło przepyszne, pachnące, wilgotne, może nawet ciut za mocno wilgotne, lekko zakalcowe, ale było tak pyszne, że wszyscy zjadaliśmy je z wieeelkim smakiem.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe z masą marcepanową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*300 g pasty migdałowej (marcepan)

*110 g cukru

*125 g masła o temperaturze pokojowej

*3 jaja

*120 g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cukru waniliowego

*100 ml creme fraîche (dałam śmietanę 30%)

*2 duże jabłka, dałam trzy 

*2 łyżki syropu golden syrup (dałam miód)

*1-2 łyżeczki cynamonu

*dodałam od siebie troszkę cukru brązowego, którym posypałam górę ciasta

 

Wykonanie:

Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać masło i ubić na puszysty krem. Dodawać po 1 jaku, za każdym razem bardzo dokładnie ucierając. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo wsypywać do masy  i dokładnie ucierać. Na końcu dodać cukier waniliowy i śmietanę, całość wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z cynamonem i syropem. Ciasto przelać do tortownicy, a na wierzchu wyłożyć równomiernie jabłka. Ja posypałam jabłka cukrem brązowym.

Piec w temperaturze 175 °C przez 45-50 minut.

Można podawać z lekko słodzona bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami, mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym itp.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe z masą marcepanową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe z masą marcepanową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów