Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami

Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami

Nie chciałabym się powtarzać, ale ja naprawdę bardzo lubię ciasto francuskie. Nie bawię się w jego samodzielne przygotowanie, biorę po prostu paczkę ze sklepowej chłodziarki i zabieram się do pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najczęściej serwuję je z dodatkiem jabłek (jak np. TU) lub ze zwykłym cukrem.

Zdjęcie - Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem troszkę pokombinowałam i na warstwę chrupiącego ciasta położyłam biały ser i brzoskwinie. Bez użycia miksera i wałkowania. Pobrudzona jedna miska i deser ląduje na stole!

Zdjęcie - Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami

Agata, 4 lutego 2013

Zdjęcie - Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Odsącz brzoskwinie z syropu, każdą połówkę potnij na kilka kawałków.

W misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier, mąkę i esencję waniliową.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na 8 równych prostokątów. Brzegi każdej porcji podwiń, tworząc wyższy brzeg ciastka. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta wylej masę twarogową, na wierzchu rozłóż kawałki brzoskwiń.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC, piecz ok. 18 minut, do zarumienienia brzegów.

Żeby ciastka ładnie lśniły możesz po upieczeniu posmarować je specjalną glazurą lub lekko podgrzanym dżemem brzoskwiniowym.

Kategorie przepisów