Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami

Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami
Po przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :)

Przygotowanie - także wersja na thermomix.

Zdjęcie - Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm
Składniki:
  • 200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej
  • 3 jajka
  • 80 g ksylitolu (lub cukru)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g ciemnego kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 4 gruszki
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 10 cm kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • sok i skórka z cytryny
  • Skórka z pomarańczy
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 70 mleka skondensowanego bez cukru
  • 25 g masła
  • 40 ml rumu Malibu

Zdjęcie - Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:

Gruszki
  1. Gruszki obierz, zetnij końce z resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo).
  2. W rondlu zagotuj wodę z ksylitolem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.

Ciasto
  1. Do fasoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę.
  2. Olej roztop na małym ogniu.
  3. Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach).
  4. Do fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna.
  6. Piecz 40 minut w 175'C. Wystudź, polej polewą.
Polewa
  1. W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.
  2. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto.

Zdjęcie - Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Gruszki
  1. Gruszki obierz, zetnij końce z resztką kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo). W rondlu zagotuj wodę z cukrem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.
Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 175'C.
  2. Miazgę kokosowe (pozostałą po wyrobie mleka i wysuszone) zmiksuj na mąkę 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włóż fasolę, jajko, wanilię, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski.
  4. Do naczynia miksującego włóż pozostałe jajka, ksylitolu, olej kokosowego, zmiksuj 2 min/37'C/obr.6.
  5. Dodaj fasolę, mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, zmiksuj 1 min./obr.4.
  6. Przełóż ciasto do formy, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna.
  7. Piecz 40 minut w 175'C. Wystudź, polej polewą.
Polewa
  1. W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę.
  2. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto.
Zdjęcie - Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów