Ciasto ekspresowe owocowe

Ciasto ekspresowe owocowe

To jest ciasto wyśmienite, nasze ulubione i jedno z tych najbardziej uzależniających. Robi się go ekspresowo, można na chwilę zniknąć przy gościach, a potem zjawia się ni stąd ni zowąd na stole - ciasto ciepłe, z lekka owocowe, maślane, udekorowane waniliowymi lodami. Uwielbiam zapach domu, gdy go piekę.  Mogłabym kupować saszetki tak pachnące i układać po kątach. ;-))) Tak pachnie dom z bajki i czasami nasz. :-))) Namawiam Was, bo warto. To ciasto rozpieszcza i jest lekiem na tę szarą, deszczową pogodę.

Zdjęcie - Ciasto ekspresowe owocowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto ekspresowe owocowe

110 g masła

210 g cukru + 1 łyżka

10 g cukru waniliowego

2 jajka

160 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki owoców: borówki lub jeżyny lub pokrojone świeże brzoskwinie i wiele, na które już skończył się sezon

łyżeczka cynamonu

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Małą tortownicę (25 cm) smaruję masłem i oprószam mąką.

Miksuję masło z cukrem. Potem dodaję jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksuję bardzo dokładnie.

Ciasto przekładam do tortownicy, wyrównuję. Posypuję owocami. Wierzch posypuję cukrem zmieszanym z cynamonem.

Piekę ok. 50 minut. Z niego nie wyjdzie nigdy zakalec, jak widać, że jest upieczone, to jest.

Podaję je ciepłe, udekorowane waniliowymi lodami.

Na zimno też jest pyszne.

Zdjęcie - Ciasto ekspresowe owocowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*źródło - forum kulinarne Kuchnia (wieki temu :-)

Kategorie przepisów