Ciasto dyniowe ze śliwkami

Ciasto dyniowe ze śliwkami

Okazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna.


Zdjęcie - Ciasto dyniowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
185 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jaja
300 g puree z dyni (przepis)
100 ml mleka
240 ml oleju rzepakowego
6-8 śliwek


Kruszonka:
25 g masła
25 g cukru
50 g mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy.


Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu).



Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką.


Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 65 minut, do tzw suchego patyczka.
Zdjęcie - Ciasto dyniowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dyniowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasto dyniowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dyniowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów