Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!

Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dyni. Jest puszyste, wilgotne, mięciutkie i lekko korzenne. Do jego upieczenia potrzebne będzie puree z dyni, jak je przygotować dowiecie się TU. Ciasto dyniowe to obowiązkowy wypiek każdej jesieni, jego smak wywoła uśmiech w najbardziej ponury dzień :).

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE Z LUKREM POMARAŃCZOWYM


Składniki : 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka sody szczypta soli 200 g puree z dyni 130 g cukru 120 ml oleju 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Lukier : ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy


Jak zrobić ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem : Puree z dyni i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. W drugiej misce umieścić puree z dyni, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Do mokrych składników na 4 razy dodać suche składniki z drugiej miski, delikatnie mieszając trzepaczką rózgową po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować lukier : składniki umieścić w miseczce lub kubku, dokładnie wymieszać ( jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku z pomarańczy, jeśli zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru), polać ostudzone ciasto, odstawić na kilka chwil do stężenia.

Kategorie przepisów