Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie

Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie

W planie miałam upieczenie innego ciasta z dodatkiem dyni, ale moja pociecha domagała się szarlotki z bezą. Sięgnęłam więc po sprawdzony przepis, ale do środka zamiast jabłek włożyłam mus dyniowy - przepis na mus podawałam tutaj.

Taka dyniowa szarlotka bardzo nam smakowała :)

 

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na blachę o wymiarach 25x31 cm ) :

ciasto :

  • 300 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 115 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

nadzienie :

beza :

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru


Mąkę posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać cukier, dalej siekać. Następnie dodać proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na ok.pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można również wylepić formę ciastem bez wałkowania). Ponakłuwać widelcem. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć mus dyniowy wymieszany z sokiem z cytryny, a na musie rozłożyć warstwę ubitej piany. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 185-190°C, wstawić ciasto i piec przez około 40 minut (aż beza na wierzchu się lekko zarumieni).

 

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z bezą na półkruchym spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów