Ciasto dyniowe.

Ciasto dyniowe.

Ciasto upiekła moja siostra na naszą coroczną imprezę z okazji Halloween. Jest pyszne. Wilgotne i aromatyczne, przyjemnie korzenne. Polecam nie tylko na Halloween.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu skórka starta z dwóch pomarańczy 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni 100 gramów gorzkiej czekolady
polewa
100 gramów białej czekolady 150 gramów serka waniliowego homogenizowanego kilka kostek gorzkiej czekolady
Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie: W jednej misce umieścić suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek mieszając tylko i wyłącznie do połączenia składników. Dodać dynię i drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu rozsmarować na cieście polewę powstałą przez zmieszanie serka waniliowego i rozpuszczonej białej czekolady. Rozpuścić gorzką czekoladę i przełożyć ją do woreczka. Odciąć kawałek rogu woreczka i zrobić na cieście pajęczynę. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką zrobić na pajęczynie smugi kierując się od środka na zewnątrz ciasta. Ozdobić sztucznymi pająkami. Inspiracja.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na koniec spójrzcie co jeszcze mój mąż własnoręcznie zdziałał, aby dzieciom sprawić radość:
Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do akcji: Halloween 2013 Zdjęcie - Ciasto dyniowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów