Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niewiele połączeń lubię tak bardzo, jak ciasto z wiśniami. Deser złamany lekko kwaskowaty posmakiem tych owoców nie może być zły!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto drożdżowe jest niezwykle proste do przygotowania, jeśli nie macie pod ręką wiśni (choć polecam się w nie zaopatrzyć ;), użyjcie innych sezonowych owoców jak porzeczki czy maliny.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowałam w foremce ok. 20 x 30 cm.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 50 g , miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instatnt - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • wiśnie - ok. 1 szklanka (bez pestek)
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
  • na wierzch (opcjonalnie) :
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Tak wyrośnięte ciasto przełóż (pozostawiając sobie ok. 5 łyżek w misie) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiśnie (bez pestek) połącz z mąka ziemniaczaną i rozłóż na wierzchu.

Pozostałą w misie część ciasta połącz z brązowym cukrem i mąką, rozetrzyj dłońmi i delikatnie rozłóż na owocach.

Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie przepisów