Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

 Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zaczął się właśnie Sezon Truskawkowy u Olgi, wobec czego z wielką chęcią biorę się za wypieki z truskawkami. A truskawki moi mili to ja uwielbiam i nie tylko ja oczywiście. Z truskawkami chętnie współpracuje także mój ulubiony rabarbar, więc pomyślałam sobie, że skoro się tak lubią to połączę ich razem w jednym pysznym drożdżowym cieście, z chmurką pysznej kruszonki na wierzchu. Fajnie się złożyło, bo drożdżówka chodziła za mną już jakiś czas, a ta okazała się być rewelacyjna. Smakowała bardzo mnie i moim Chłopakom :).  Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam u Kass.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blachę 25x35 cm:

ciasto:

*450g mąki tortowej

*2 jajka

*100g stopionego masła

*1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka

*3/4 szklanki cukru

*30g drożdży

*1 cukier waniliowy

*skórka otarta z jednej cytryny

*szczypta soli

 

Owoce:

*750g truskawek (ja dałam pół na pół z rabarbarem obranym i pokrojonym na kawałeczki)

*1,5 łyżeczki cynamonu

 

Kruszonka:

*200g mąki

*100g masła

*1/2 szklanki cukru

*3 łyżki oleju słonecznikowego

*1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę połączyć widelcem, szybko zagnieść i schować do lodówki.

Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do mleka dodać pokruszone drożdże, przykryć na 10 minut aż zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodac cukier, cukier waniliowy, ubite jajka, rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Dodać na końcu masło i skórkę otartą z cytryny.
Wyrobić na gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Ułożyć na nim truskawki i rabarbar, posypać cynamonem i kruszonką.  Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzac do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów