Ciasto drożdżowe z truskawkami i ricottą

Ciasto drożdżowe z truskawkami i  ricottą

O tym jak wspaniałe jest połączenie truskawek z ricottą przekonałam się w ubiegłym roku robiąc te bułki.  W tym roku nie bawiłam się aż tak tylko zrobiłam jedno ciasto, wyłożyłam ser i truskawki i przykryłam ażurkową warstwą. Szaleństwo truskawkowe powoli dobiega końca a ja chciałam wykonać jeszcze jedno ciasto. Jeśli mi się uda to będzie dobrze a jeśli nie to i tak sezon truskawkowy w tym roku uważam za udany:)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami i  ricottą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • truskawki
  • 40 dag ricotty
  • cukier waniliowy

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna byc trochę większa. Przełożyć większą część  do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wieńcowej. Wyłożyć warstwę ricotty wymieszanej z cukrem i ułożyć truskawki. Drugą część rozwałkować i specjalnym radełkiem wyciąć ażurek. Można też posypać ciasto kruszonką zamiast ażurku. Przykryć ciasto i wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

Kategorie przepisów