Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, więc kiedy zobaczyłam u Gosi ten przepis, postanowiłam jak najszybciej go wypróbować.

Drożdżówka jest bardzo smaczna, trudno jest poprzestać na jednym kawałku tego pachnącego latem ciasta ;) Gosia przygotowała ciasto z truskawkami i brzoskwiniami - ja użyłam samych truskawek. Oczywiście można je upiec z dowolnymi owocami - z każdymi będzie pyszne.

 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka ciepłego [ nie gorącego ! ] mleka 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki rostopionego masła
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie :

  • 400 g zmielonego sera białego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego [ to mój dodatek ]
  • truskawki - ok. 25-30 sztuk

+ 1 rozmącone jajko do posmarowania boków ciasta

 

Drożdże rozpuścić w mleku.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i przestudzone masło. Wszystko starannie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i lekko się lepić. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub mleka.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dużą blachę* wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na spodzie blachy równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto - nieduży kawałek ciasta odłożyć, będzie potrzebne do zrobienia boków.

Odłożony kawałek ciasta podzielić na dwie części. Ukształtować z nich długie wałeczki i ułożyć je na obwodzie ciasta.

Ciasto odstawić na 15 minut - w tym czasie przygotować nadzienie. Utrzeć razem ser, jajko, ekstrakt z wanilii i cukier. Truskawki umyć i odszypułkować - duże podzielić na połówki , mniejsze pozostawić w całości.

Na cieście równomiernie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć owoce. Boki ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut**.

 

UWAGI :

* użyłam blachy o wymiarach 35 x 25 cm - ciasto wyszło dość wysokie i musiałam wydłużyć czas pieczenia, bo po 40 minutach było lekko niedopieczone. Polecam użycie nieco większej blachy.

** wydłużyłam czas pieczenia do ok.55 minut .

 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów