Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W ostatnich dniach zrobiło się już tak zimno, z temperaturą + 4°C wieczorem i rano, że zaczęłam drutować zimowy sweter :)

Na szczęście jest już trochę cieplej i chodzenie między straganami na hali targowej znów stało się jedną z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu.
W torbie na zakupy znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na gar kompotu.

Nie zrobiłam zdjęć, ale powiem Wam jak robię kompot:
do pięciolitrowego garnka wkładam 1200 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm. kawałki (nie obieram go, tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku.


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonkąblacha prostokątna 31 x 20 cm

30 g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki pszennej
3 jajka w temp. pokojowej
100 g masła
600 - 700 g rabarbaru

Kruszonka:
100 g mąki
100 g cukru
75 g rozpuszczonego masła

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Nie trzeba go obierać z włókien, chyba, że rabarbar jest już bardzo wyrośnięty.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, wanilię i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu na cieście położyć równomiernie rabarbar i całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.

Kategorie przepisów