Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

CIASTO:

600 g mąki

1/2 szklanki ciepłego mleka

42 g drożdży

100-125 g cukru

125 g masła roztopionego

2 jajka + 2 żółtka

aromat waniliowy albo cukier waniliowy

pół łyżeczki soli

KRUSZONKA:

124 g mąki

cukier waniliowy

80-100 g masła zimnego, z lodówki

100-120 g cukru pudru

Z 100 g mąki, mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, który powinien popracować ok. 30 minut. Kiedy na powierzchni zaczynu pojawia się bąbelki dodać resztę mąki, cukru i masło - wszystko wyrabiać dokładnie. Dodać jajka i żółtka oraz aromat waniliowy (albo cukier). Ciasto musi mieć zwarta konsystencje i odklejać się od dłoni.

Teraz trzeba je odstawić (przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło) do wyrośnięcia, na co najmniej 40 minut a najlepiej na godzinę.

Następnie ponownie zagnieść i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić i w tym czasie zrobić kruszonkę. Do sporej miski wsypać mąkę, cukier i wrzucić zimne, twarde masło - palcami rozcierać mąkę z cukrem i masłem aż powstanie sypko-tłusta masa, którą da się kruszyć i posypywać ciasto.

Kruszonką posypać placek - odstawić na kwadrans a następnie wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.

Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w piekarniku - ale koniecznie trzeba uchylić drzwiczki!

Wyjąć, ostudzić i jeść. Proste i pyszne.

PS Mozna też do ciasta dodać 4 żółtka zamiast 2 żółtek i 2 jajek ale wtedy trzeba nieco więcej mleka dolać.

Kategorie przepisów