Ciasto doskonałe

Ciasto doskonałe

Zdjęcie - Ciasto doskonałe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

,,Doskonałe ciasto,, od Asi i naprawdę smakuje wyśmienicie, polecam :-) sami musicie sprubować

 

 Forma okrągła 20 - 23 cm

 

Na spód

  • 150 g masła
  • 150 g  gorzkiej czekolady 70 % kakao (połamanej)
  • 1 łyżka kakao 
  • 175 g drobnego cukru


Na mus

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao (połamanej)
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 115 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

 

 

Piekarnik nagrzać do 180 C a formę wyłożyć papierem do pieczenia. 

 

Na spód

W rondelku roztopić masło z czekoladą  ciągle mieszając - ostudzić. Żółtka zmiksować z kakao i wymieszać z ostudzoną czekoladą.  Białka ubić na sztywną pianę dosypując stopniowo cukier, ubita pianę wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy.  Piec ok 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie aż przestygnie i opadnie. 

 

Mus 

Robimy podobnie jak pieczony spód, roztopić masło z czekoladą ciągle mieszając - przestudzić zmiksować żółtka z kakao i dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. 

Białka ubić na sztywną i błyszczącą piane w międzyczasie dosypując po trochę cukru. Ubite białka delikatnie mieszamy z z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną - nie niszcząc piany.

Masę czekoladową wylać na środek upieczonego ciasta ciasto przykryć tak by nie dotykało musu i wstawić do lodówki na kilka godzin by stężało minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypuje startą białą czekolada ale to nie jest konieczne.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek :-)

Zdjęcie - Ciasto doskonałe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto doskonałe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto doskonałe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto doskonałe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów