Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz

Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz


Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-)

Blaszka 21x31 cm

Składniki ciasto:

  • 8 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 160 g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 wafelki Lusette cappuccino
  • 6 łyżek oleju


1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski miksera dajemy całe jajka i cukier trzcinowy. Ubijamy na wysokich obrotach (masa powinna potroić swoją objętość).
2.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.
3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty.

Masa wafelkowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 serki mascarpone (2 x 250g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 wafelki Lusette cappuccino
  • 2 łyżeczki żelatyny


1.Żelatynę zalewamy wodą (tak, żeby przykryła żelatynę), mieszamy i czekamy, aż napęcznieje. Nastepnie delikatnie podgrzewamy ją na gazie (uważamy, żeby nam się nie zagotowała), jak się rozpuści, zdejmujemy z gazu i studzimy.
2. Do misy miksera dajemy śmietanę 30% i oba serki. Ubijamy na puszystą masę na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części.
3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta.
4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki.

Dodatkowo:

  • 90 g czekolady gorzkiej 60%
  • 2 łyżki masła


1.Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy (żeby nie była gorąca).
2. Wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy wafelkami ( niekoniecznie).
3. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów