Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Znakomite ciasto dla fanów gorzkiej czekolady, tutaj czekoladowy smak jest złamany korzenną nutą i kwaskowatym smakiem owoców wiśni. Małym kawałkiem ciasta, z przyjemnością będziemy się delektować, przy świątecznej kawie czy herbacie. Nic nie zastąpi zapachu i aromatu, domowego ciasta czekoladowego ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 170 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • wiśnie z syropu lub z żelu ( mała puszka )
Na małym ogniu podgrzewam mleko, cukier i kakao. Dodaję masło i czekoladę, pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję przyprawę korzenną. Gotową masę odstawiam do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodaję jajko, całość ponownie mieszam. Mąkę przesiewam z sodą do miseczki. Dodaję masą czekoladową, wszystko dokładnie mieszam. Podłużną foremkę o wym. 12 x 28 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Wiśnie delikatnie wciskam w ciasto. Piekarnik nastawiam do 180 stopni. Ciasto daję do piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto będzie suchy. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów