Ciasto czekoladowe z masą mleczną

Ciasto czekoladowe z masą mleczną

Dzisiejsze ciasto może przypaść do gustu tym osobom, które lubią czekoladowe wypieki. I to takie dość intensywne bo kakao jest dość mocno wyczuwalne. Natomiast masa jest lekka jak pianka i smakuje wspaniale. Blaty koniecznie trzeba nasączyć bo nie jest to lekki biszkopt lecz nieco cięższe ciasto. Zrobiłam je keksówce.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z masą mleczną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła w pokojowej temperaturze
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem. Miękkie masło utrzeć z miodem i cukrem, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  ok. 45-50 min. do suchego patyczka.

Składniki na nasącz:

  • 100 ml wody
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub innego alkoholu

Wszystkie składniki zmieszać. Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć dolny blat, wyłożyć masę, przykryć kolejnym i lekko nasączyć od góry.

Składniki na masę:

  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę z gotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i ponownie wymieszać. Tak przygotowana masą przełożyć nasączone ciasto. Przykryć, można polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów