Ciasto czekoladowe z masą kawową

Ciasto czekoladowe z masą  kawową

Dzisiaj polecam bardzo dobre ciasto z przepyszną masą kawową. Masa zrobiona na bazie serka mascarpone z likierem kawowym. Biszkopt wyszedł mi trochę za jasny ale i tak było to bardzo udane ciasto.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z masą  kawową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę o średnicy 21 cm i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 lub 4 części.

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki nalewki kawowej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wymieszać

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4  łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 4 łyżki cukru

Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita.  Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i  posypać dowolna posypką. Ja posypałam krokantem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów