CIASTO CZEKOLADOWE (Cake au chocolat)

CIASTO CZEKOLADOWE (Cake au chocolat)

Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE (Cake au chocolat) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po ostatnich ciastach owocowych zachciało mi się czegoś innego. A , że nie miałam za bardzo weny i czasu na pieczenie , to szukałam czegoś szybkiego i prostego, ale żeby nie były to tym razem muffiny ;-) Przypomniałam sobie o pewnym przepisie na ciasto czekoladowe z bloga Kuchareczki. Już dawno zaintrygowało mnie ono ze względu na dodatek drożdży , których , jak się później okazało , w ogóle się nie wyczuwa , a ciasto prawie wcale nie rośnie podczas pieczenia. Ogólnie jednak jest smaczne - mocno czekoladowe i wilgotne. Uprzedzam tylko , że porcja jest bardzo mała , na miniaturową foremkę (doszłam do tego dopiero po upieczeniu ciasta , bo autorka nie podała wymiarów). Ja takiej nie miałam i ciasto wyszło bardzo cienkie , a miałam nadzieję , że choć trochę urośnie ;-)

Składniki (na bardzo małą formę):
- 1 jajko
- 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 125 g drobnoziarnistego cukru
- 30 g kakao
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 40 g mleka
- 60 g gęstej śmietany
- masło do wysmarowania foremki

Małą , podłużną formę wysmarować masłem i wstawić do lodówki , żeby masło stwardniało. Piekarnik nagrzać do temp. 210 st.C.
Jajko , cukier i olej ucierać kilka minut mikserem , na wolnych obrotach. Dodać kakao , przesianą mąkę i drożdże. Wszystko razem dokładnie ubić na jednolitą masę. Na końcu wlać mleko i śmietanę. Gotową masę wyłożyć do formy i piec 10 minut w temp. 210 st.C. , a następnie obniżyć temperaturę do 160 st.C. i piec jeszcze 40-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

Kategorie przepisów