Ciasto czekoladowe a’la murzynek z nadziewanymi gruszkami

Ciasto czekoladowe a’la murzynek z  nadziewanymi gruszkami
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMIOstra na Słodko - blog kulinarny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami.

Bardzo soczystymi gruszkami!

Robię z nich koktajle, musy, ciasta i desery.

… à propos właśnie ciast

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe  ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi).

Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę!

Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam w domu.

I udało się – efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę TOP 10 moich ciast i robi furorę za każdym razem kiedy się pojawi!

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. najlepsze do tego przepisu są gruszki Konferencje – owoce są duże, mają wydłużony kształt i są niezwykle soczyste.

Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Europie.

 Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMIOstra na Słodko - blog kulinarny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

CIASTO:

* jajko ( duże ) – 3 szt

* mleko – 125 ml

* mąka pszenna – 2 szkl

* kakao – 2 łyżki

* cukier – 1 szkl

* orzechy włoskie – 50 g

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

DODATKOWO:

* gruszki – 3 szt

* bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g

* miód prawdziwy – 4 łyżki

* cynamon – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.

Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.

Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.

Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.

Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).

Studzimy i zajadamy!

Pycha!

Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMIOstra na Słodko - blog kulinarny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów