Ciasto cytrynowe (z maszyny)

Ciasto cytrynowe (z maszyny)
Zdjęcie - Ciasto cytrynowe (z maszyny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje lenistwo i brak weny w kuchni osiągnęło apogeum. W takiej chwili doceniam maszynę do chleba, choć jak widać potrafi też inne rzeczy. Ciasto jest pyszne, smakiem wygrywa z wieloma tradycyjnymi ciastami z piekarnika. Mocno cytrynowe, mega aromatyczne i lekko wilgotne . Polecam!


Zdjęcie - Ciasto cytrynowe (z maszyny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 jaja
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 450 g przesianej mąki (najlepiej Szymanowska)
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Jajka, cukier i sól ubijać przez 5 minut (nie krócej). Wlać mieszaninę do formy do pieczenia. Dodać miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z cytryny.Umieścić formę do pieczenia w urządzeniu. Wybrać program do pieczenia ciast (u mnie nr 10*), wagę ciasta i oczekiwany kolor skórki (u mnie średni, ale radzę najsłabszy, bo jednak skórka przyrumieniła się trochę za bardzo).Pod koniec programu należy wyłączyć urządzenia i wyjąć formę do pieczenia. Ciasto studzić na kratce.
* mój model maszyny to Moulinex Home Bread Baguette OW 5003


A przy okazji wskrzeszam moją mini akcję "Film", czyli co moim zdaniem warto obejrzeć.
Dziś polecam The Social Network. Reżyser, scenarzysta i montażysta się wyjątkowo postarali. Niektóre sekwencje są genialne wizualnie. Aktorów też nieźle dobrali, a swoją grą szczególnie zaskoczył mnie Justin Timberlake. No i muzyka, kolejna mocna strona filmu. Film opisany ogólnikowo, ale bardzo polecam!ps. "like it" ;)

Kategorie przepisów