Ciasto cytrynowe (puszyste)

Ciasto cytrynowe (puszyste)

Ciasto cytrynowe (puszyste)

250 g miękkiego masła

350 g cukru pudru

4 duże jajka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

8 łyżek mleka

+ aromat cytrynowy albo pomarańczowy albo skórka z 1 cytryny albo skórka z połowy pomarańczy

+ można zrobić polewę: 8 łyżek soku z cytryny albo pomarańczy wymieszać z 200 g cukru pudru

Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.

Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka albo bułką tarta (najlepiej słodką, np z chałki) formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut.

Ciasto można polać polewą - póki jest jeszcze ciepłe trzeba je nakłuć długim patyczkiem albo szpikulcem do szaszłyków i lać polewę do powstałych otworów. Odstawić do ostygnięcia.

Kategorie przepisów