Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem

Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem
Tak jak myślałam, Święta i Nowy Rok minął, ani się nie obejrzałam. W kuchni mało co przebywałam, a nawet jeśli już zdarzyło mi się coś upiec, to nawet nie miałam głowy żeby zdjęcia robić. I tak zeszły święta, następnie kilka morderczych dni pisania pracy inż., która przecież miała być na przedwczoraj, a na koniec wyjazd do Wrocławia i Sylwester w bardzo miłym gronie znajomych. A teraz? Teraz znów pisanie pracy i sesja...
Byle do lutego.

***
Po Świętach często zostają nie wykorzystane białka (wszak wiadomo, że kruche ciasto najlepsze wychodzi na żółtkach). Robiłam kiedyś ciasto białkowe z makiem, wcale niezłe, ale trochę suche i ogólnie nie powalało. Jakiś czas temu natknęłam się na pewnej stronce z przepisami na przepis, w którym do takiego ciasta dodawało się starte jabłko. Okazało się, że to świetny pomysł, bo ciasto z dodatkiem jabłka jest wilgotne i delikatne. Bardzo, bardzo polecam – z jednym zastrzeżeniem, że jeśli nasze jabłko jest słodkie, lepiej dodać trochę mniej cukru :)

Zdjęcie - Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO BIAŁKOWE Z MAKIEM I JABŁKIEM
1 szklanka białek,
1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli jabłko jest słodkie),
1 szklanka suchego maku,
1 szklanka mąki,
125 g masła lub margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 duże jabłko

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać do niej mak, roztopiony i ostudzony tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i starte na dużych oczkach jabłko. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do podłużnej foremki o wymiarach mniej więcej 12 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie przepisów