Ciasto bananowo-owsiane

Ciasto bananowo-owsiane

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szukałam ostatnio jakiegoś ciekawego przepisu na chlebek bananowy - i znalazłam taki, który przy okazji bardzo pasuje do zorganizowanego przez Joannę Festiwalu płatków owsianych.

Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie). Tak czy inaczej w końcu się upiekło i zostało z apetytem zjedzone ;-)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 90 g masła
  • 200 g cukru ( polecam mniejszą ilość, bo ciasto jest bardzo słodkie )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych ( dałam zwykłe płatki górskie )
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g rozgniecionych bananów
  • 1 pokrojone w kostkę jabłko
  • 60 ml mleka
  • 80 g rodzynek(-nków) - zawsze mam problem z odmianą ;)
  • 250 ml soku jabłkowego


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać banany, jabłko, mleko i sok jabłkowy - wymieszać.

Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon. Zmiksować z mokrymi składnikami. Dodać rodzynki, wymieszać.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (u mnie keksówka o wymiarach 30x10 cm - ale polecam szerszą i płaską formę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (u mnie ciasto potrzebowało 1,5 godziny).

 

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów