Ciastka z winogronami

Ciastka z winogronami


Zdjęcie - Ciastka z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Muszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba nie najgorzej mi wychodzą. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i inspiracji. Ostatnio udało mi się kupić na bazarku winogrona rodzynkowe (bez pestek) i od razu przypomniał mi się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką."
Zdjęcie - Ciastka z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka z winogronami

Składniki na 16szt.:

kwadratowa tortownica o wym. 24x24cm

Ciasto:
175g mąki
175g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny

Krem waniliowy:
2 żółtka
50g cukru
1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
125g masła

2 łyżki konfitury malinowej
kiść jasnych winogron bezpestkowych (rodzynkowe)

2 łyżeczki galaretki cytrynowej
2 łyżki gorącej wody

Do dekoracji:
150ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 opakowanie zagęstnika do śmietany (opcjonalnie)

2 łyżki posiekanych migdałów lub pistacji

Ciasto:
Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Wbić jajka, dodać otartą skórkę z cytryny. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie na kracie kuchennej.

Krem:
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas miksując wlać podgrzane do temp. 50°C mleko. Postawić na małym płomyku gazu i podgrzewać masę do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, żeby się nie przypaliła. Odstawić, przykryć kawałkiem folii spożywczej tak aby dotykała powierzchni masy. Wystudzić.

Utrzeć miękkie masło, stopniowo dodawać wystudzoną masę. Mieszać do uzyskania jednolitego kremu.

Opłukać winogrona i osaczyć na sicie. Oderwać od łodyżek i przekroić na połówki.

Podgrzać konfiturę malinową i posmarować nią wystudzone ciasto. Następnie rozsmarować krem waniliowy. Ułożyć na nim połówki winogron.

Galaretkę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Chwilę przestudzić i posmarować nią winogrona aby dłużej zachowały świeży wygląd. Wstawić na godzinę do lodówki.

Śmietanę kremówkę schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Dodać cukier puder i zagęstnik. Ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować
ciasto małymi kleksami . Posypać posiekanymi migdałami lub pistacjami. Wstawić ponownie do lodówki. Kiedy masa dobrze zastygnie
pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty.




Inspiracja: "Tele Tydzień"


Kategorie przepisów