Ciastka z tahini

Ciastka z tahini

Gdy zobaczyłam je u Margot, wiedziałam, że to coś dla mnie. Kruche ciasteczka o smaku chałwy. Słodkie, z drobinkami kawy. Pyszne !

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Israeli Kitchen , tam znalazła go Monika, a u niej Ala :)

 

Zdjęcie - Ciastka z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na ok.15-20 szt.) :

  • pół szklanki pasty tahini
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonej kawy lub garść maku

 

Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kawę/lub mak. Zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą kulkę lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 13 minut* (ciasteczka nie powinny się zezłocić, lecz tylko lekko popękać - wtedy są dobre). 

Upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na kratkę (są dość kruche) i ostudzić.


*piekłam je ciut dłużej, bo nie chciały pękać

 

Zdjęcie - Ciastka z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów