Ciastka z melasą

Ciastka z melasą

Zdjęcie - Ciastka z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZebrało mi się kilka przepisów do wstawienia i chyba czas najwyższy wziąć się do roboty ;-) Melasę kupiłam już dość dawno temu z myślą
o pewnym przepisie , ale zmieniłam plany , a raczej odłożyłam na później. W związku z tym potrzebowałam czegoś innego i to na teraz , więc przejrzawszy różne strony kulinarne natknęłam się na ten oto przepis. Wydał mi się idealny , bo mogłam wykorzystać część melasy , a przy okazji zużyć resztki maślanki. Przyznam , że na początku melasa niezbyt przypadła mi do gustu (ma taki specyficzny smak) , jednak zawiera sporo cennych składników takich jak: potas , wapń , witamina B6 , żelazo , magnez i chyba właśnie dzięki temu zaczęłam się do niej przekonywać. Co więcej , ciasteczka naprawdę mi posmakowały i to nie ze względu na zawartość powyższych składników ( bardziej ze względu na czekoladę) , a ostatnie ciastko to już w ogóle wydało mi się pyszne i to dwa dni po upieczeniu ;-)

Zdjęcie - Ciastka z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 15 dag tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta imbiru
- 1/2 szkl. melasy
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 szkl. półsłodkich kuleczek czekoladowych

Tłuszcz utrzeć z cukrem , wbić jajko i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę , sodę , sól , cynamon i imbir przesiać razem. Melasę połączyć z maślanką i stopniowo dodawać do utartej masy , na przemian z mieszanką mączną. Dodać kuleczki czekoladowe i wymieszać. Nabierać łyżką ciasto i nakładać na nie posmarowaną tłuszczem blachę (lepiej jednak wyścielić pergaminem , zwłaszcza jak mamy piec kilka porcji na tej samej blasze), w dość dużych odstępach. Piec 12 - 15 minut w temp. 180 st.C.

Kategorie przepisów