Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki)

Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki)
Zdjęcie - Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki) Coś dla zabieganych. Ciastka, które przygotowuje się tak samo szybko jak znikają. Do tego bez glutenu i klasycznego masła. Wystarczy połączyć 5 składników lub jeżeli się uprzecie 3 (masło z orzeszków ziemnych, cukier i jajo). Potem uformować ciacha i upiec. A gdy macie jeszcze chwilę, to polecam zanurzyć ciastka do połowy w czekoladzie. Wtedy jest całkowita równowaga smaku, ciała i ducha. ;)

Składniki na 20 ciastek: 250 g masła orzechowego, niesłodzonego
100 g drobnego cukru trzcinowego
1 jajo
2 szczypty sody
garść prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
ok. 70 g gorzkiej czekolady, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzać do 175°C (lub 160°C - termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem i sodą, a następnie z jajkiem aż do połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec przez ok. 18 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze, będą jeszcze miękkie. Gdy trochę przestygną i stwardnieją przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy ciastka wystygną nadają się do schrupania, ale polecam przynajmniej część z nich zanurzyć do połowy w roztopionej (w kąpieli wodnej) czekoladzie. W takiej wersji są najlepsze. :)
Smacznego!

Kategorie przepisów