Ciastka z kremem i owocami

Ciastka z kremem i owocami
Szybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej.


Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki (12 szt)
250 g mascarpone
200g śmietanki 36%
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie
1 łyżka ksylitolu
1 banan
120 g borówek amerykańskich


opakowanie ciasta francuskiego


Przygotowanie
Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek.
Piec w 180 st - ok 15, a następnie wyjąć papierki z fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami.
Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego!

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów