Ciastka "ślimaczki"

Ciastka  "ślimaczki"

Jestem łasuchem i muszę mieć pod ręka jakieś co nieco - tym razem pomyślalam o ślimaczkach, kruchym cieście, złożonym z dwóch kolorów .

Ciasteczka, z uwagi na to ze uzylam cukru pudru, sa nieslychanie kruche,przyznam jednak,ze jesli "uda" im sie odlezec na nastepny dzien sa zdecywanie bardziej kruche i jeszcze lepsze-polecam!

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Ciastka  "slimaczki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka "slimaczki"

Skladniki .3 zoltka

.3 szklanki maki

.1 szklanka cukru pudru+ 2 lyzki

.2 lyzki kakao

.1 kostka margaryny lub masla

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.cukier waniliowy

Wykonanie

Na deske przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,robimy dolek nastepnie wlewamy zoltka,dodajemy pokrojona w kosteczke margaryne i szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy je na pol i do pierwszej dodajemy kako,a do drugiej czesci cukier puder ( tak,aby ilosc skladnikow suchych byla wyrownana )

Zagniatamy obie czesci na gladkie ciasto.

Walkujemy dwa prostokaty ,jasny smarujemy bialkiem za pomoca pedzelka,nakladamy na niego placek kakaowy i zawijamy rolade pomadajac sobie folia.

Roladke zawijamy ponownie w sciereczke i wkladamy na 1/2 godz.do lodowki.

Piekarnik nastawiamy na 180st.C.

Z rolady wykrawamy niewielkie porcje ,ukladamy je na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20 min.-potem studzimy i podajemy do kawy.

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów