Ciastka czekoladowo-orzechowe

Ciastka czekoladowo-orzechowe


Zdjęcie - Ciastka czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na 30 sporych ciasteczek/ - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki jaglanej - 150 g miękkiego masła - 100 g drobnego cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 szklanki groszków czekoladowych - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych

Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier, sodę, jajko, żółtko i ekstrakt. Na samym końcu wrzuć pokrojone orzechy oraz groszki czekoladowe.Zagnieć ciasto za pomocą miksera z hakiem. Uwaga! masa będzie dość gęsta i lepka. Dwie płaskie blachy od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i lep z ciasteczkowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczaj wierzch każdego z nich. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasteczka przez 13 minut- na złoty kolor. Ostudź. Smacznego! Zdjęcie - Ciastka czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów