Ciastka czekoladowe z kokosem

Ciastka czekoladowe z  kokosem

Dawno nie robiłam ciastek więc postanowiłam zajrzeć do mojej ciągle powiększającej się  kolekcji Wypieki ze smakiem a tam taki wybór, że aż mi się w głowie zakręciło. Zdecydowałam się na kruche ciastka w czekoladzie obsypane wiórkami kokosowymi. Nie wiem jak mam zareklamować te ciastka bo są po prostu przepyszne. Kruche, maślano- czekoladowe, po prostu rewelacja. Od siebie dodałam do ciasta kilka łyżek Malibu. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Ciastka czekoladowe z  kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 230 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • kilka łyżek Malibu (opcjonalnie)

Wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem oraz pokrojonym masłem i zagnieść na grudkowatą masę. Dodać do niej żółtka oraz cukier waniliowy, po czym  wyrobić ciasto i uformować z niego wałeczek na stolnicy  oprószonej mąką. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut. Ponownie ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkować je na grubość ok. 5 mm. Wykroić kółeczka i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wstawić ciastka do nagrzanego do 175 stopni piekranika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu, przestudzone zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Rozłożyć na kratce do zastygnięcia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów